Tłusty czwartek

U nas dziś na stole … „dziurawe pączki”, czyli oponki.

Wolę nie przeliczać kalorii na centymetry, zwłaszcza, że w biust nie pójdą.

Wolę delektować się smakiem tych, do których się „dopchałam”, a nie było łatwo. Szymek wręcz powiedział podwędzając kolejną oponkę:

-Ty chyba nie zdążysz żadnej zjeść, bo ja wszystkie ukradnę!

IMG_7161

IMG_7162

IMG_7167

IMG_7169

IMG_7174

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Tłusty czwartek

  1. Obiecany przepis na pączki:
    -Około 1/2 kg mąki tortowej( około, bo wiadomo, że trzeba mieć więcej w razie czego 🙂 )
    – 8 żółtek
    – 1/2 opakowania( tj.50 g.) drożdży
    – 1/3 kostki masła( rozpuść na małym ogniu i lekko wystudź)
    – 2 łyżki cukru
    – 2 łyżeczki cukru waniliowego
    – skórka z połowy cytryny
    – kubek ciepłego mleka ( może być więcej, zależy od konsystencji ciasta, które nie może być twarde!)

    Żółtka utrzyj z cukrem. Wcześniej zrób rozczyn : drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki i troszkę ciepłego mleka rozetrzyj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia).
    Gdy wyrośnie, dodaj do utartych żółtek, dosypuj ciągle mieszając mąkę ze szczyptą soli i ciepłym mlekiem. Będzie paskudnie lepić się do rąk, dlatego dosypuj co jakiś czas troszkę mąki. Gdy ciasto zacznie jako tako odchodzić od dłoni, wlej ciepłe , rozpuszczone masło, wsyp startą skórkę cytryny i jeszcze chwilę wyrabiaj.Zostaw na około 30 min.w ciepłym miejscu, w plast. misce, do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie, przełóż na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkuj na grubość około palca( nie moze być cienkie!) Wykrój kubkiem kółka, na środek każdego daj po małej łyżeczce nadzienia( co tylko chcesz: dżem, nutella, budyń itd) Nakrywaj drugim kółkiem i mocno sklejaj ( ja po sklejeniu, wycinam całość kubkiem, którym robiłam kółka).
    Odstaw na chwile do wyrośnięcia. Wrzucaj na gorący olej( musi być jego większa ilość, niż do oponek!) .Delikatnie obróć na drugą stronę i gdy ta zarumieni się, wyjmij łyżką cedzakową na suche , papierowe ręczniki.
    Gdy ” ociekną” z tłuszczu, można jeść.
    Smacznego!
    ( Kurczę, pisałam szybko z pamięci, ale chyba jest ok!) 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    A.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s