Muffiny black&white

W ramach „domowego przedszkola” organizowanego „z okazji” infekcji postanowiliśmy z Szymkiem zrobić muffiny dwukolorowe.

Szymek dzielnie przesiał mąkę, proszek i ładnie je zmieszał, potem wlał mleko z cukrem i olej i przystąpił do ucierania bawiąc się oczywiście mikserem i jego przyciskami: „on/off” i „turbo”.

Gdy zabawa przyciskami mu spowszedniała, przekazał mi misję ucierania, a sam umieścił papilotki w blasze i … przekonywał mnie, że rodzynek do środka nie trzeba wrzucać. No bo on nie lubi. Ble!

Ostatecznie dał się przekonać, że może je wygrzebać paluchem i odłożyć, powrzucał hojnie, czyli po jednej, rodzynki i czekał, aż wleję ciasto.

Zaskoczyło mnie, że moje dziecko nie je surowego ciasta, bo … TO ŚMIERDZI, MAMO! Drugie zaskoczenie przeżyłam, gdy zwrócił mi uwagę:

-Mamo! Nie jedz tego! To jest przecież surowe!

(I tak jadłam, ukradkiem.)

Ruch ostatni, czyli udekorowanie muffinek posypką, wykonał Szymek, tym razem nie mając oporów przed oblizywaniem palców, dłoni, rąk, a nawet … blatu.

Po dwudziestu minutach i kilku studzenia, już w komplecie, opychaliśmy się muffinkami w wersji dwukolorowej.

IMG_7078

IMG_7079

Z pozdrowieniami dla Farellki „dopisuję” przepis na Muffiny.

Składniki:

-150 g oleju (daję rzepakowy Kujawski)

-300 g mąki tortowej (typ 450)

-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-szczypta soli

-110 g cukru (kryształu lub pudru)

-200 ml mleka

-2 jajka

-2 łyżki kakao

1. Mąkę i proszek przesiewam, dodaję sól, całość dobrze mieszam.

2. Cukier rozpuszczam w gorącym mleku, czyli po prostu zagotowuję mleko z cukrem, studzę słodkie mleko, a następnie dodaję jajka. Całość energicznie mieszam, żeby uzyskać jednolitą strukturę.

3. Do mąki (z proszkiem i solą) wlewam mleko (wiadomo, że z cukrem i jajkami) i olej.

4. Mieszam. Najpierw ręcznie, żeby nie roztrzepać mąki na siebie, blat, kuchenkę i pojemnik na chleb, potem używam … blendera z końcówką do ubijania piany. Ucieranie (za pomocą ubijaczki do piany) trwa minimum 5 minut.

5. Do każdej foremki nakładam łyżkę ciasta, dodaję po 2-3 rodzynki. Do pozostałej części dodaję kakao i już ręcznie mieszam. Dokładam brązowe ciasto do foremek. Posypuję gotową posypką, a jeżeli jej nie mam, po upieczeniu posypuję muffiny cukrem pudrem.

6. Wkładam blachę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20 minut.

Smacznego!

Reklamy

8 uwag do wpisu “Muffiny black&white

  1. Uwielbiam muffiny 🙂 Te Twoje powinny nazywać się Muffinami po synowsku :)) Z moim 2latkiem robiłam ostatnio paszteciki z jabłkami… trwało to i trwało bo „siam” wycinał kółka szklanką, ale frajda nie do opisania :)))

  2. Heja! Podaję przepis na PIEROŻKI (nie paszteciki heheh) z jabłkami:
    1/2 kg mąki
    1 kostka masła (wyjmuję z lodówki wcześniej, żeby było miękkawe)
    4 dag drożdży
    2 krople zapachu waniliowego
    1 szklanka śmietany lub gęstego jog. naturalnego
    ze 3 średnie jabłka
    -> białko do posmarowania wierzchu pierożków + cukier do obtoczenia.

    Wszystkie składniki wyrzucamy na stolnicę. Zagniatamy. Rozwałkowujemy. Kubkiem lub szklanką kółka. Na połówce każdego kółka kładziemy kawałek jabłka. Zawijamy je ciastem i „szczypiemy” brzegi jak pierogi. Jak już są gotowe to smarujemy wierzch białkiem i obtaczamy go trochę cukrem.
    180 stopni na 10-15 minut
    Tadaaam! I to cała robota. Samemu robi się mega szybko, a z dziećmi to no… to wiadomo 🙂
    Smacznego i do napisania!
    Pozdrawiam!

  3. łoł smakowicie wyglądają 🙂 Mogłabyś rzucić sprawdzony przepis, bo moje muffiny były najbardziej spektakularną kulinarną porażką ever. znaczy np biszkopty też mi nie wychodzą, ale je przynajmniej da się zjeść. Muffinów nie bardzo 😀
    Może następnym razem się uda 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s